Tavlan är fasthäftad på en canvasram 40x40cm.
onsdag 24 februari 2010
Ulliga tavelhus - KLAR!!
Tavlan är fasthäftad på en canvasram 40x40cm.
tisdag 23 februari 2010
Analys
Inför nästa projekt ska jag anpassa projektet mer realistiskt efter tillgången på tid.
Projektet har fått mig att se nya möjligheter, och jag tänker direkt på hur det skulle kunna användas i slöjdsalen. Jag menar inte att eleverna ska sticka hela tavlor, utan att de kan få se på stickning som något nyskapande och spännande. Att inte se gränser utan att inspireras av allt runtomkring sig, att se former och färger och att våga tänka nytt.
(Jag glömde kameran hemma idag så resultat och bild kommer imorgon!)
söndag 21 februari 2010
ostickig helg och min snälla make
Magnus har insett att jag är lite stressad för att inte hinna klart och frågade mig nyss om det var nåt han kunde göra för att hjälpa till. Då höll jag fram en lapp med resårstickning som ska bli ett litet fönster. Ni skulle sett hans hundögon då, haha. Nu sitter han bredvid mig och vill på riktigt lära sig att sticka, men det får nog vänta tills en kväll när jag har mer tid.
fredag 19 februari 2010
att bygga tavelhus - genomförande
Som sagt, det SKA vara snett. Här är trästrukturen. Jag letade länge innan jag hittade ett alldeles perfekt mönster på brädbitar på Drops.
tisdag 16 februari 2010
Det tar sig, sa pyromanen.
Aktivitet: Läggning av två stycken yrväder.
Idag har jag gjort den viktigaste insikten hittills i träslöjdssalen. Lennart har sagt att sömsmån inte är nåt man använder i träslöjd. Det är fel. Det används, men bara på rätt ställe. Det är en väldigt användbar insikt måste jag säga. Det hjälper till om man vill bygga rakt, och det vill man ju. Så nu har jag en jättefin och rak låda. Till och med diagonalen stämmer, på millimetern. Men sedan ska los perfecto Låda passa i skåpet. Skåpet gjordes förra veckan innan insikten och det diffar på hela 5 millimeter. Hoppsan. Imorgon ska jag slipa lådan sned. Kan tyckas lite märkligt men jag hinner inte bygga ett nytt skåp nu.
Trots att jag lägger nästan all dagtid på skåpet så känner jag mig osäker på att hinna klart. Garnprojektet ligger i min vackra påse hela dagen och skriker på uppmärksamhet. Ibland, när jag måste åka buss eller väntar på att lim ska torka så plockar jag fram mina garner och nålar och syr fast en ny liten bit. Kanske kanske hinner jag klart. Aldrig förr har varje dygn känts så kort.
En annan dag kanske jag orkar ta kort och skriva långa meningar. Inte idag.
Status: Två gullungar sover.
lördag 13 februari 2010
Pop hearts
fredag 12 februari 2010
vilken ovanlig dag
torsdag 11 februari 2010
Ulf stickar fläta på bussen
"Ta tag i flätstickan, mänska! Du kan ju inte bara släppa!!"
hör jag, och hela bakre bussen, honom ropa. Mannen bredvid Frida tittade på oss och skrattade, och då kunde jag inte hålla mig längre. Jag tog tag i flätstickan och började gapskratta. Tårar i ögonen gjorde det svårt att se vad det var jag egentligen gjorde, bussen skumpade nu ännu värre än förut, eller var det kanske jag som skrattade? Ulf mitt i allt detta som höll på att tappa maskor mitt i flätan blev nu ännu mer svettig än innan. När jag äntligen lugnat ner mig kunde vi rädda maskorna och det blev riktigt fint till slut. Jag hoppas han njuter av att nu sitta och sticka i sin lugna soffa, utan skump, skratt och "hjälpsamma" kartläsare.
Projektplanering
Titel
Ulliga tavelhus.
Inledning
Mitt garnprojekt inom kursen lsl 110 kommer att bestå av en tredimensionell tavla gjord av stickad och virkad ull.
Bakgrund
Jag har stickat och virkat sedan barnsben, och jag har alltid fokuserat på saker som går att använda. Nu har jag handarbetat så länge att jag skapat mig bekväma vanor, och jag varierar mig inte så mycket längre. När jag under samma vecka insåg att jag förväntades producera ett projekt av garn som utmanade mig själv och mitt hantverkande, träffade Frida som vill bli textilkonstnär och sedan ramlade över en konstnär som gjorde de mest underbara tavlor med färgglada, finurliga hus, så visste jag precis vad jag ville göra. En tavla i ull.
Frågeställning
Kan jag göra textil konst?
Syfte
Att ställa mig själv inför en ny utmaning. Att få se och lära om ytterligare en dimension av garn och dess kvalitéer genom att prova nya tekniker och mönster. Jag vill utveckla mitt hantverk genom att jämföra hur de olika partierna framträder i tavlan, och utmana mig själv att våga använda gamla kunskaper på ett nytt sätt och upptäcka nya tekniker för att framhäva detaljer i tavlan.
Metod
Virkning och stickning i många olika strukturer och mönster. Broderi för att fästa och dekorera tavlans olika delar med. Jag vill skapa en taktil tavla med mycket djup och färg. Jag tänker använda garn som är tillverkat av spillprodukter från Sandnes garn i Stavanger. Jag har själv färgat de flesta garnerna med olika växter tillsammans med alun, vilket är ett miljövänligt alternativ till traditionell färgning. Jag kommer att utgå ifrån en tavla målad av konstnären Maria Christenson-Bernhardsson.
Tidsplanering
Det är svårt att planera tid för projektet eftersom det ingår ett moment av provstickning av alla mönster för att få dem att passa i mått. Jag räknar med att jag har 40 timmar på schemat och den tiden som krävs utöver det lägger jag delar av min fritid på. Vissa detaljer kan jag anpassa efter tillgången på tid.
Redovisning
Projektet kommer att resultera i en tavla i ull, som kommer att visa olika tekniker och mönster i stickning och virkning.
tisdag 9 februari 2010
blockning pågår
En del av mitt tavelhus. Kanske inte helt solklart vad som syns på bilden men det enda som är klart är fönstret närmast i bild med en liten krukväxt.
måndag 8 februari 2010
tavelhus - eller "hur man gör sig själv nöjd"
2. Dreggla och inse att du aldrig kommer att ha råd att köpa hennes tavlor.
3. Gå en kurs där du ombeds att utmana dig själv i ditt hantverk. Grubbla.
4. Ha sedan tråkigt på en buss hem från skolan, och kom på att det kanske kan gå att sticka en tavla.
5. Gotta dig med att du äntligen kommit på ett utmanande projekt i garntekniker. Detta blir svårt.
Jag tänker på knasiga strukturer som jag sett i böcker och tänkt på i flera år utan att hitta ett lämpligt tillfälle eller projekt. Ryavirkningen till exempel. Eller den fina stickade linnestrukturen med lyfta maskor. Nu är tillfället för mig att vältra mig i garn och mönster. Det blir helt galet.
Mina glada klasskompisar är med på tåget och ser nya former i min konstvirkning. Idag tyckte de att mitt nya ryaträd var en muff till exempel. Hm. Det kan bli helt tokigt.
söndag 7 februari 2010
ge mig en helg utan dator och barn...
Min fina garnhög. Garnet är gjort av spillull på Sandnes garn och jag har färgat det med växter (alla utom de ullgrå och de fina röda som är kauni effekt, färgen EQ och visjögarn från Östergötlands ullspinneri).
Mitt gula garn tog slut och jag behövde orange. Tog fram stora färgargrytan och färgade den finaste och klaraste gula jag lyckats med hittills. Det är skal från gul lök, första och andra badet.
Ett tag tyckte jag att rya vore ett perfekt sätt att gestalta ett träd. Liksom böljande och mjukt. Efter att ha svurit och fräst åt alla förvirrade öglor som inte vet bättre än att försöka fastna i virknålen hela tiden vet jag inte om det fortfarande är en bra idé. Som tur var så hade jag Ulf på stickbesök, så jag kunde ju inte gärna hämta saxen och klippa sönder eländet, hur gärna jag än ville. Så jag virkade tappert på och nu är det snart klart. Ulf förresten, är min punkt 2:
2. Rädda Ulf från att bli tagen för cykelstöld.
Detta finnns det tyvärr inga bilder på, men det är nog bäst för det hade inte sett snyggt ut.
3. Steka pannkakor utan att bränna en enda.
måndag 1 februari 2010
det är lätt att tro...
Huvudet snurrar av alla planer och tider för inlämningar av ritningar, projektplaneringar och färdiga skåp (hur ska jag kunna göra ett helt skåp?). Idag fick jag en idé om hur mitt garnprojekt ska se ut, så då är det lugnt på den fronten i alla fall. Så här sitter jag med vardagsrumsbordet fullt av härliga garner och huvudet fullt av bra idéer som jag vill testa NU och så måste jag sova... attans.