onsdag 2 juli 2014

En strumpa om dagen


Kvällen innan midsommarafton fick dottern följa med mig på stickcafé. Hon har bett mig om det många gånger men det passar ju dåligt när en ska upp till skolan dagen efter så nu passade vi på! Hon hade packat med eget pyssel och satt som en sol hela kvällen och pratade och fikade. 

Klart hon hittade lite garn också, vem kan låta bli när en suttit flera timmar omgiven av vackra nystan? Vi kom på att både hon och brodern behövde större raggsockar till vintern och hon fick välja färger till dem. 


Dessa är stickade från tån och upp med en eftertänksam häl som lätt kan repas upp och stickas på igen om det går hål. Jag stickade på nummer 3 trots att garnet Järbo raggi sa 3.5 och jag är en hårdstickare, men det är bara för att jag tycker strumporna håller längre då. Fort går det med tjockt garn och små fötter; varje strumpa tog en dag att sticka! 

6 kommentarer:

  1. Så fine sokker!
    God sommer!

    SvaraRadera
  2. Åh tjusiga, fina färgval! Lite mer om en återstickbar häl vore kul att höra! eller ett sökord i sökdjungeln som tips på vägen vore snällt :)

    /Ma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart! Hälen kallas för "afterthought heel" på engelska och den korta beskrivningen är att man stickar hälen sist. När en kommer till där hälen ska vara stickas det in en tråd i en avvikande färg, precis som en gör med tummar på lovikkavantar, och sedan stickar en dit en tå. De sista maskorna sys ihop med maskstygn.

      Här finns en mer utförligt beskrivning, på engelska men med tydliga bilder: http://m.dummies.com/how-to/content/how-to-knit-an-afterthought-heel.html

      Radera
  3. Klart att hon ska med på stickcafe'! Det som krokigt ska bli måste böjas i tid. =) Jag har kollegor som undrar över eleverna sviktande intresse för slöjd. Jag hävdar alltid att det är vi vuxna som väcker deras intresse genom vårt slöjdandes. Du är en helt enkelt en perfekt slöjd-förebild. Heja!
    Sockorna är finfina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig helt! Och min erfarenhet är att många barn är väldigt nyfikna i förskoleåldern och lite till, när jag är ute och slöjdar så är det oftast barn i 5-7årsåldern som vill fråga och prova. Vi (föräldrar och skola) lägger mycket fokus på digital kompetens idag, kanske på bekostnad av olika hantverk?

      Jag tar alla chanser jag kan för att väcka mina och andras barns intresse för hantverk, och jag vet att du gör samma sak :)

      Radera