söndag 18 april 2010

bandvävstol

Nu har jag nog kommit på vilket projekt jag vill genomföra i trä; en bandvävstol!! Nu återstår det bara att klura ut hur jag vill göra, och om jag klarar det. Jag surfade runt fär att leta reda på lite olika konstruktioner och hittade endel spännande vävstolar.


En Glimåkra.Även detta en Glimåkra? Väldigt lik i alla fall.En bild som bekräftar min tanke om att barn kan väva band. Här en pojke på ett fritids.

En "Ashford". Finns att köpa på Gudruns ullbod. Väldigt smart konstruktion, ser ut som om man varpar och väver på samma bygge!


Enligt auktionsbolaget från 1800-talet. Det finns skaft till solven men här har man låtit en bandgrind ersätta både solv och sked. Jag skulle vilja bygga något liknande, där jag kan väva både med solv och sked, bandgrind eller brickor. Det vore den ultimata bandvävstolen.

8 kommentarer:

 1. men det blir inte samma som brickband då eller? eller är det en stol för att sätta brickbanden i? förlorad när det kommer till vävning jag :) blir kanske mitt sommar-projekt! att väva alltså, inte bygga en vävstol..
  men smart sätt att utnyttja träslöjden till iaf måste jag säga :)

  SvaraRadera
 2. Ja, lite smart kände jag mig allt när jag kom på det ;)

  Nja, jag tänkte ju klura ut hur jag ska lyckas bygga en som man kan väva både med brickor och på vanligt vis (solv+sked eller med bandgrind). Jag får hit en brickbandsexpert imorgon (hej GLIS!) så jag hoppas få lite hjälp med tänkandet där.

  SvaraRadera
 3. OMG! Vilket projekt! Hoppas du klurar ut nått smart, eller ja det vet jag att du gör ;-)

  SvaraRadera
 4. Wow!!! Jag är så imponerad!! Gör du en till mig också?? ;-)
  Eller vill du sälja din idé till Rasmus??? :-D

  SvaraRadera
 5. Han kan få titta på mina papper sen. Jag är inte säker på att jag vill titta på en vävstol ens sen när jag är klar :p

  SvaraRadera
 6. Kan bara inte låta bli att vara gnälltant: den nedersta vävstolen har väven uppsatt helt fel. Det skall var ahalvslov på den nedersta av de två pinnarna som varpen grundväv träs på. I bandgrindens hål träs alla mönstertrådar i springarna alla bottentrådar, sedan används bandgrinden för att göra mönstervävningen enklarae och snabbare. Typen kallas Leksandvävstol, de brukar vara väldigt bar att väva på.

  SvaraRadera
 7. Louise: Aha! Det var ju riktigt smart, det ser ut som om bandgrinden sitter fast i trampan, är det så?

  Du är inte gnälltant, det är ju alldeles brilliant att få hjälp att förstå att de gjort fel.

  SvaraRadera
 8. Fel och fel. Mormor vävde på båda sätten, beroende på vad för band hon ville ha. Den andra är en äldre Glimåkra, samma som min. Lärde mig väva band när jag var liten pojk jag med.

  SvaraRadera