lördag 8 september 2012

det där med att överföra motiv till garnteknikade ting

Det tycker i alla fall inte jag är helt enkelt. Jag har testat detta ett par gånger med ganska trevligt resultat. Jag gillar att brodera efter streck och då passar detta utmärkt. Jag tar en bit non woven textil, i detta fallet är det ett vliselineliknande material som jag köpt som mönsterpapper, och ritar motivet på. Det är bara att nåla/tråckla fast och börja brodera. Det pilliga börjar sedan när man broderat klart, och alla små pappersbitar ska bort. En annan teknik jag har provat är att tråckla motivet med sytråd men det är himla tidsödande. Och jag gillar verkligen strecken. :)

Om du som läser vill dela med dig av hur du överför motiv till stickade/virkade/nålbundna ting får du gärna lämna en kommentar.

8 kommentarer:

 1. Jeg har hørt at man kan bruge Soluvlies, som er vandopløseligt; jeg har dog ikke selv prøvet det endnu.

  SvaraRadera
 2. Smart med soluvlies, det måste testas!

  SvaraRadera
 3. Jag har använt vattenlösligt med gott resultat/ Marie

  SvaraRadera
 4. Jag har också använt soluvlies, luktade konstigt men funkade bra, vill jag minnas. Nu när jag ser din bild funderar jag på att testa vanligt hushållspapper, det borde väl funka? Fast då får man rita på fri hand för det är inte genomskinligt.

  SvaraRadera
 5. Jag har köpt en transferpenna men inte testat den än. Enligt beskrivningen ska man först rita (spegelvänt) på mönsterpapper, sedan lägga det ritade mot tyget och stryka över motivet på tyget. Färgen är sedan permanent så man måste täcka strecken helt med garn. Håller tummarna för att det kommer att fungera!

  SvaraRadera
 6. Förlåt, jag läste ditt inlägg igen och såg att du bad om råd för överföring till stickat/nålbundet - då fungerar nog transferpennan dåligt, den är tänkt till tyg!

  SvaraRadera
 7. Jag brukar klippa ut mallar i papper som jag nålar fast och sen tråcklar runt med garnet jag tänker sy med. Jag gillar när det är lite fritt och vill bara ha hjälp med t.ex. runda cirklar och ungefär var motivet ska vara och sen improviserar jag resten.
  Om det är ett komplicerat motiv jag ska brodera tycker jag att det funkar bra att överföra motivet på plast, picka igenom med nål och sen stöppla med textilfärg så att man får små prickar att följa.

  SvaraRadera