onsdag 6 februari 2013

Peppstrategier


Just nu är det slutspurt på min tunika, 26 centimeter slätstickning kvar att sticka utan en endaste skojig liten ökning. Hur peppar man sig själv när stickningen blivit lite enformig och tråkig, och allt man vill är att börja på nästa projekt? Hur håller man sina klåfingriga händer ifrån den fina högen med nya nystan innan man avmaskat och fäst trådarna på projektet man borde slutföra?

Jag har några enkla knep som funkar på mig:
 • För det första är jag en sucker för bockar och kryss i rutor. Jag älskar att slutföra saker, att känna mig klar och duktig. Därför skriver jag listor på alla pågående saker och min duktiga sida väljer oftast att göra klart det som är närmast målgång. För då får jag ju kryssa bort en ruta!
 • För det andra gäller det att hitta projekt som motiverar mig. Jag försöker att omsorgsfullt välja projekt som verkligen eggar min nyfikenhet för att det ska kännas värt att göra. Som är värt det även när jag har 573 maskor på stickan eller 50 centimenter slätstickning framför mig. Tiden är alldeles för knapp för att lägga på tråkiga projekt som man inte lär sig något på. En kognitivist skulle här börja mumla något om inre motivation.
 • För det tredje gäller det att ha utarbetat smarta strategier som man kan ta till när den inre motivationen tryter. En av mina syns på foto ovan, nämligen att sätta upp delmål. Tunikan hade legat i minst en vecka utan att få en endaste ny maska stickad av mig när jag insåg att det var dags för en sådan strategi. Jag räknade ut att jag behövde sticka minst 12 varv varje dag om jag ville få det klart på en vecka, och efter varje dag sätter jag en markör. Ännu en sak som tilltalar göra-klart-delen i hjärnan, jag ser framsteg och delmålen känns överkomliga. En annan (vanlig) strategi är att utfärda en belöning som man ger sig själv när man är klar. Jag brukar belöna mig med ett extra roligt projekt, och därför kan jag ägna stor del av tankeverksamheten under den tråkiga stickningen till det. Min sista, och viktigaste, strategi är att alltid ha flera projekt igång som är i olika stadier för att alltid ha något att göra. Ett projekt som är i en enformig fas kan varvas med ett som är nytt och spännande och jag kan på så vis lura mig själv att göra klart. 
Mitt sista tips är att våga repa upp sånt som inte blir bra. Tiden är som sagt alldeles för kort för att lägga på projekt man inte älskar.

Vad gör du när motivationen tryter? Dela gärna med dig av dina pepptips.

7 kommentarer:

 1. Using the yarn markers to show how much you've completed each day is a fabulous idea!

  SvaraRadera
 2. Jag brukar försöka ta med mig stickningen till en kompis. Lättare att sticka jobbiga saker om man har roligt och blir lite distraherad under tiden. Annars biter jag nog mest ihop. Är en sån där som sällan har mer än två projekt på G samtidigt (varav det ena nästan alltid är ett par enklare sockra) och som nästan alltid gör helt klart innan jag börjar på nytt. Tycker helt enkelt inte det är kul med flera stickningar på G samtidigt. Fast den röda tröjan jag håller på med nu, den är inte roligt. Där är motivationen att bli av med garnet så att stashen minskar. Det funkar för mig.

  SvaraRadera
 3. Jag har sen jag började sticka och virka för några år sen varit väldigt lättdistraherad :P Särskilt eftersom jag hela tiden lärt mig nya grejjer som jag velat prova. Gav dock mig själv nyårslöftet att göra färdigt saker i år :) Jag har hållit på med en kjol i typ 3 år.. Men nu ska det vara min stickcafé-stickning så får den ett par timmars stickande varje månad.

  SvaraRadera
 4. "Minst ett varv om dagen" sa min mamma till oss flickor på femtitalet när vi började tröttna på våra små projekt. Det blev oftast fler varv när man väl satte igång, vilket hon ju visste.
  De orden ringer fortfarande i mina öron...

  "Inget nytt förrän det gamla är färdigt!" sa hon visst också. Men där har jag väl inte alltid varit så lydig... :)

  SvaraRadera
 5. Det där med att varva projekt gillar jag! Ofta kommer det ju stunder när jag inte kan/vill tänka eller se riktigt på vad jag gör = perfekt för låååånga slätstickade partier ex.

  SvaraRadera
 6. Når jeg skal motivere mig selv til et kedeligt stykke på mit strikketøj, sætter jeg mærker som du gør, og når jeg har strikket XX cm, mø jeg skifte til et mere sjovt strikketøj.

  SvaraRadera
 7. Inte riktigt et peppningstips men ändå..
  Tittar mycket på stickningsbloggar (och stickar förstås), kommenterar aldrig, men du är duktig! Du gör jättefina grejer. Genomgående! Roligt att se!

  SvaraRadera