söndag 22 september 2013

Min lilla vävstol

Jag har fått några nyfikna frågor om min nya vävstol. Det är en Ashford Katie med 8 skaft. Den är ihopfällbar och levereras med en axelremsväska. Vävbredden är 30 cm och även om det inte är så mycket ger de åtta skaften stora möjligheter till tex dubbelväv på fyra skaft och det ger ju en bredd på 60 cm. 

Jag väver nu mitt andra projekt på vävstolen och jag älskar den. Rätt format för mig, stora möjligheter att leka med mönster i och med de många skaften och så portabiliteten - i mina ögon är vävstolen perfekt! Visst, det går inte att väva varken en matta eller en filt men det saknar jag inte än ;)


Här har jag försökt ta ett kort för att man ska kunna uppfatta hur stor (liten) den är. Jag sitter alltså i soffan med bekvämt ryggstöd och har dragit vävstolen ända intill mig (ja, väven sitter snett för mina solv tog slut så jag fick skippa färg fem i varpen...). 


Det går att fälla upp slagbommen för att enkelt nå skaften under solvningen. Om man bara ska använda fyra av skaften, som här, kan man fälla upp de andra så att det blir enklare att se. 


Här är återigen ett foto som försöker visa proportioner. Alla vanliga skedar passar i vävstolen, du ser att det enkelt går att justera fästet. Jag har faktiskt låtit såga av några av mina gamla bredare skedar för att kunna använda i denna. 


Det finns något otroligt tillfredsställande i att ordna trådar i fina mönster, speciellt när hjärnan är i kaos över livet utanför. Stressen bearbetas i den meditativa solvningen, skedningen och vävningen. Mönstret känner du säkert igen, det kallas för fiskbensmönster och det är en bruten omkastad kypert. 


Detta ska bli disktrasor. Jag testar med både lin och bomull som inslag för att se vad vi gillar bäst. Varpen är cottolin. 


Och här är vävstolen tillslut ihopfälld. På ovansidan precis bakom alla skaftkläpparna sitter ett handtag så det är bara att ta tag i den och gå. 

Nästa söndag kommer denna vävstolen och andra sätt att väva i liten skala att finnas till hands för att kunna provas under en workshop på Lärjeåns kafé och trädgårdar i Angered i norra Göteborg. Kom gärna dit och väv med mig!

Workshopen är gratis men anmälan krävs: http://vagenut.coop/arbetstraning/larjeans-kafetradgardar


9 kommentarer:

 1. Lyxigaste disktrasorna jag sett!

  SvaraRadera
 2. Finaste vävstolen och sjuuukt snygga disktrasor!

  SvaraRadera
 3. Alltså jag känner ett ha-begär större än jag trodde var möjligt. Jag tror att jag och mini-loom måste få träffas någon dag. Ska försöka komma på söndagen! /Sara

  SvaraRadera
 4. Först fick du mig att börja virka och nu sitter jag här och känner att jag måste lära mig väva också! Jag har inte TID!!

  SvaraRadera
 5. http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Nitsirk :)

  SvaraRadera
 6. Men jösses vad jag blev sugen på att väva!

  SvaraRadera
 7. Men jösses vad jag blev sugen på att väva!

  SvaraRadera
 8. Hittar inte workshopen på hemsidan....

  SvaraRadera