söndag 29 juni 2014

det finaste du kan säga

 
"Jag vill ha en lika fin tröja som du har, mamma. Den är så varm."
Igår tillbringade dottern och jag mycket tid utomhus på språng mellan många olika loppisar. Vi hade inte räknat med störtregn så vi blev ganska blöta... När vi kom in var hon frusen och det var då hon fick låna min kofta och upptäckte att den var mycket varmare än hennes koftor stickade i merinogarn. Vi hade ett kort samtal om olika typer av fårull med olika egenskaper. Jag blev ju såklart superglad av hennes önskan, eftersom det är roligt att få starta ett nytt projekt och speciellt då i "riktigt ullgarn". Jag åkte genast till Borås Museum och köpte tre härvor Östergötlands Visjögarn till en ny Swallow Cardigan till henne. Hon ville helst ha en vit, röd och blå men sa att lila, grönt och rosa var lika fint. Jag har ju knappt hämtat mig från rosaöverdosen som filten gav mig så jag valde vit, grön och karamell, som det regnbågsfärgade garnet heter.

 
Att lägga upp till ett nytt projekt är ju typ det bästa som finns så det gick snabbt att nysta och starta. Jag valde att sticka en vanlig raglan uppifrån för att det bara är helt bäst när det kommer till passform. 

 

Och med förmiddagsfikat i magen upptäckte jag att stickningen passade oerhört fint ihop med min turkosa temugg... Så kanske att muddar och knappkant blir turkos istället, vi får se. Eller så försöker jag passa in det blå och röda i regnbågsgarnet, som jag tänkte från början. 

5 kommentarer:

 1. Så härliga färger! Färger att bli glad av. Gillar särskilt färgblandningen i "karamell".

  SvaraRadera
 2. Så fint!
  Skulle du inte kunna skriva lite om olika ulls egenskaper? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tänkt länge på den här frågan. Jag skulle gärna vilja kunna ge en kort resumé om vad jag lärt mig om ull, det var det dottern fick men den var anpassad till hennes ålder och förkunskaper, men så tänker jag att ämnet är så mycket mer komplicerat än så. Jag vill råda dig att skaffa dig en egen känsla, hitta dina egna favoriter. Jag har lärt mig mest genom att spinna eget garn. Förbereda ull genom att sortera, tvätta och karda. Läsa på om olika fårraser. Och ändå kan jag ingenting om en tittar i lite större perspektiv. Så det finns mycket att lära, mycket att känna, sådant som inte går att skriva ner i en blogg.

   Radera
 3. "Vi hade ett kort samtal om olika typer av fårull med olika egenskaper" - haha, åh!

  SvaraRadera
 4. Nydelige farger! Jeg skulle gjerne selv hatt en jakke i Visjøgarn, jeg har bare prøvd det en gang, og det gav mersmak.

  SvaraRadera