söndag 5 oktober 2014

Hållbar textil och tunt ullgarn

Jag kluddade ju ner en snabb lista igår, med anledningar för att bojkotta bomull. Det finns långt fler anledningar, en är att vi har gott om textil råvara i Sverige i form av ull (som faktiskt slängs och eldas upp nu!) och igår kom en rapport som tar upp ännu ett skäl: alla kemikalier som krävs för att tillverka textilier. Kemikalieinspektionen har undersökt textilier för att spåra farliga ämnen och de hittade initialt så många som 3500 ämnen (s. 12 i rapporten) ! 2000 av dem är inte ens listade i Reachregistret, där miljö- och hälsofarliga ämnen listas tillsammans med råd om användning. Som exempel nämner Kemikalieinspektionen att det krävs 3 kg kemikalier för att framställa material till 1 kg T-shirts.

Detta gör mig illamående och jag vill veta mer om olika material. Många nämner ekobomull, bambu, mjölk- och sojagarn som miljövänliga alternativ men det gör mig misstänksam. Vilken process behöver rinnande mjölk gå igenom för att bli ett hållbart garn? Eftersom jag inte vill ha ull i mina underkläder och inte är beredd att tvätta, preparera och spinna all min ull själv (än!) så behöver jag veta mer om de alternativ som finns. Överallt jag tittar ser jag bomull.

Under tiden jag läser på mer om detta (bidra gärna med fakta efter tillförlitliga källor) så tänker jag sticka vidare med ull. Lin känns också som ett vettigare alternativ. Tunn, tunn ull stickas det med här för tillfället.

 
Experiment med "blobbor".Jädrar vad mycket frustration det krävdes innan det gick. Stickor 2.5 mm och en stor portion tålamod. Om det ska bli något vettigt av det eller om det bara var en tanke som behövde testas vet jag inte än. 



En härlig och lugn söndag hemma kan bli så tråkig att en råkar ta en titt i UFO-korgen. Jamen där låg ju jakkan från förra hösten. Oops. Jag har ändrat mig från kavajslag till sjalkrage och nu har jag plockat upp till det sistnämnda. Det överblivna tyget sitter kvar tills jag ser hur det blir. Garnet, Supersoft, är en dröm att sticka med som vanligt. 

 
Och så till mitt nästa projekt, en tunika i Isagers Tvinni. Smutslila och rött. Jag kommer se ut som den blekfis jag är men det får det vara värt, jag kommer vara en varm blekfis!

4 kommentarer:

  1. Jag ser också fram mot att få veta mer om tex. bambu. Mjölkgarn har jag hört inte alls görs av "rester" av mjölktillverkning utan helt enkelt görs av det vi istället faktiskt kan ha som dryck el i mat.
    Som sagt, jag slutar gärna köpa bomull (förutom mitt "precious" libertytyg...)

    SvaraRadera
  2. Läs "Wow, jag kan bidra" av Annika Dahlström. en liten bok om hållbar textil. hon är rätt kritisk mot bambu, som bearbetas på kemisk väg för att bli bra trådfibrer. att sköta sina textilier, inte överkonsumera, att köpa rättvist och eko samt åkerbruk är hennes svar. bomull behöver inte vara ett gigantiskt problem om man bara har det till underkläder (och inte köper enorma mängder). Dahlström har också en hemsida där du kan få mer info. /Sandra

    SvaraRadera
  3. Både bambu och mjölk garner är lika miljövänlig som akryl, dvs inte alls. Bambu är bland det värsta man kan köpa om man ser till miljöpåverkan.

    SvaraRadera
  4. Vad spännande att du försöker bojkotta bomull, tänker själv samma sak. Har börjat titta på Norge och ser hur mer självklart det är med ullkläder för både barn och vuxna. De har tex nøstebarn som säljer jättebra kläder i obehandlad ull. Väl värt pengarna då de håller i en evighet och kan ärvas av barnen. Vill gärna höra mer om hur det går för dig.

    SvaraRadera