söndag 21 oktober 2012

favoritstrukturDetta är min favoritstruktur, i alla fall när det kommer till stickning.  Varannan maska lyfts med garnet framför och det ger en tät och stabil textil. När jag såg den i en bok för hundra år sen kallades den för "linnestruktur" om jag minns rätt. Detta ska bli ett gäng väskor som ska prydas med broderi.

13 kommentarer:

 1. Spännande struktur!

  Är den någon som man brukar använda till plagg också, eller är det mer för, ja, saker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar ju dubbelt så lång tid att sticka och blir tätt och ostretchigt. Det passar nog bättre till typ vantar och annat, än större plagg.

   Radera
  2. Tackar för svar! Måste nog ta och testa med lite av restgarnerna här hemma... kanske kan få ihop en bit så det räcker till det där nålbrevet jag är i behov av? :)

   Radera
 2. Jeg er helt enig, jeg plejer at strikke den i 3 farver, perlegrus hedder mønsteret på dansk, det giver en rigtig god og fast struktur.

  SvaraRadera
 3. Håller med, fint! Har stickat sockor med sådan häl. Perfekt slityta!

  SvaraRadera
 4. Jättefint! Jag lärde mig nyligen tekniken på min HV-kurs och gillar den väldigt mycket. Efter provlappen stickade jag ett mobilfodral som jag bloggat om här:
  http://lopmaskan.blogspot.se/2012/10/stickat-eller-vavt.html
  I veckan ska jag lägga ut bilder på det färdiga fodralet.

  SvaraRadera
 5. Jag gillar också den där strukturen, men har bara använt den till rundstickning och upplever inte att den är så långsam. Tack för Inspirationen senast!

  SvaraRadera
 6. Å jäklar vad fint. Detta måste provas!

  SvaraRadera
 7. Mycket snyggt! Används på ett intressant sätt i den undre knappslån på Amanda Keeps "Speckle". Ett mycket fint sätt att använda det på: http://www.berroco.com/exclusives/speckle/speckle.html

  SvaraRadera
 8. Men det här är en sorts 'vävstickning' eller hur? Jag har försökt mig på det men lyckas aldrig få någon bra rytm i stickningen. Det kan iofs vara för jag försökte mig på den versionen av den här då man stickar med två färger och stickar de räta varven med en färg och de aviga med en annan. Det blir en jättevacker effekt, speciellt om man använder sig av flerfärgat garn i olika nyanser, lite peruansk poncho kan man få det att se ut som. Men som sagt, svårt att få in rytmen, för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den här varianten är det inga aviga varv alls, men det kan ju vara nåt liknande du har provat. Jag håller med dig om rytmen, det känns inte riktigt som att det flyter som vanlig stickning, men jag tror att det beror på att tråden inte löper genom alla maskor (eftersom varannan är lyft föregående varv) och då känns det lite "stolpigt" liksom.

   Radera
 9. Hej, tekniken ser spännande ut, lyfter du maskan som om du skulle sticka den eller bakom stickan?

  SvaraRadera
 10. Oi! Det må jeg prøve på. Går det bra å strikke mønstre i flere farger med den teksturen?

  SvaraRadera