tisdag 20 maj 2014

Att sticka i farten

Jag har alltid en stickning med mig. Oftast i en liten tygväska som jag kan hänga på armen, lägga i knät eller stoppa ner i ryggsäcken.
 
Nyss gjorde jag dock något som fick mig att tänka på hur jag brukar göra när jag ska sticka på stående fot, eller i farten. Jag har hört det berättas om att detta var mycket vanligt förr när kvinnor skulle gå in till byn, antingen spann de garn eller stickade på vägen, ingen tid fick förspillas!
Förra helgen ordnade Charlottendals Gård en stickvandring, som en del av Sjuhärads Vandringsfestival. Vi gick 16 kilometer och stickade samtidigt. Samtliga stickade rutor som sedan kommer sammanfogas till en filt, detta är Garnkampens projekt. 
 

 
På vandringen träffade vi Gutefår och det var ju lite kul att visa upp stickningen för dem eftersom vi stickade i garn från Gotlandsfår. Vi såg gott om kor på vår vandring också. 

 
Sak: Liten väska med hake
Fördel: Det går att förvara fler nystan, färdiga rutor eller fler verktyg i den, och den är enkel att förvara allting i om en vill stoppa ner den i en större väska.
Nackdel: Den hänger ner lite för mycket och är således i vägen när en går. Den svängde hela tiden runt och ströp garnet eftersom det fastnade runt haken. 

 
Sak: Nystkrok
Fördel: Nystanet sitter på plats och löper lätt inifrån.
Nackdel: Det behöver vara ett stort nystan för att kunna ha mycket garn att fästa kroken i. 

 
 
 
Sak: Axelremsväska. Väskan är sydd med en öppning som garnet kan löpa fritt i.
Fördel: Mycket plats för garn! Tråden löper lätt och väskan hänger på plats. Sedan är det ju alltid trevligt med ett troll.
Nackdel: Lite tungt och inte så smidigt om man tänkt gå långt. 


Avslutningsvis lämpar sig små projekt extra väl för promenadstickning, det får inte bli för tungt att hålla i händerna.

Jag tar gärna emot fler tips på hur garn kan bäras för stickare i farten!

10 kommentarer:

 1. I gamle dager hadde stakk (= skjørt, kjole) som satt mye høyere i livet, dvs de satt inntil i midjen, og da kom nøstet (på nøstekrok) mye lenger opp og var ikke i veien når man gikk. Ellers brukte de jo ofte forkle, og hadde garnnøstet/strikketøyet i lomma. Kanskje ikke så praktiske tips for dagens antrekk... :-)

  SvaraRadera
 2. Min mamma berättade att hennes moster alltid stickade då hon gick. Och min mormor tyckte inte om det och sa att hon var för ambitiös och präktig och att gjorde det bara för att man skulle tycka att hon var en duktig husmor. Det här var på 30-40-talet. Min mormor var nog en lite modernare kvinna tror jag och hade andra perspektiv. Därmed inte fel att försöka tycker jag. För egen del finns det så mycket att titta på, som alla växter och fåglar som dyker upp överallt när jag går, så jag kan nog inte hålla på med något annat att under tiden.

  SvaraRadera
 3. Å! Trollet!
  Jag hade en tryckt vepa med ett liknande troll på väggen när jag var liten.
  Tips angående gående stickning har jag inte.

  SvaraRadera
 4. Å så roligt! Jag har läst en hel del om stickning förr och hur man stickade när man gick, och det är så kul att se någon pröva det. Trollet var jättefint, men jag har tyvärr inga andra tips på hur man kan göra med nystanet förutom att jag sett en bild på någon som hade garnet i en liten påse som hängde runt handleden istället för från höften (så här: http://blog.loveknitting.com/how-to-knit-while-walking/).

  SvaraRadera
 5. Den gamla midjeväskan funkar fint om det är rätt öppning på den, det finns så många olika.

  SvaraRadera
 6. Wow! Trollväskan var ju helt fantastisk!! Dessutom såg dem mest praktisk ut av de tre alternativen du visade.

  SvaraRadera
 7. Jag har bara kört på enklast möjliga: en huvtröja med dragkedja och fickor, nystanet i ena fickan!

  SvaraRadera
 8. Brukar aldrig gå och sticka så jag har tyvärr inga tips - men av dina alternativ var nog trollet min favorit! :)

  Det där med huvtröja lät ju smart annars! Eller bara jättestora jackfickor? Kanske kan man ha garnerna i var sin ficka tom när man stickar med två färger?

  SvaraRadera
 9. Fina idéer! Jag ska ge nystkroken en chans men funderade på påsen i första förslaget. Man skulle kunna sätta ett band löst runt benet för att förhindra att den snurrar runt. Man behöver ju inte knyta speciellt hårt :) Vackert troll!

  SvaraRadera
 10. För att slippa att den första väskan snurrar runt borde man kunna sätta två hakar i den, en i vardera hörn.

  SvaraRadera