söndag 4 maj 2014

Spinna på slända på resande fot

Bloggläsaren Kristina har bett mig att berätta lite mer om hur jag gör när jag spinner på resor så här kommer lite foton och förklaringar.
 
 
Jag reser helst med en turkisk slända. Den lilla röda har jag haft från början och är min favoritslända. I somras spann jag på den och tvinnade på en vanlig topptyngd. Nu har den lilla röda fått sällskap av storebror som ska sköta tvinningen framöver. Båda sländorna kommer från Gammeldags. Jag har sytt en liten påse som rymmer de två sländorna, lite ull som räcker för en dag och tillbehör. 

 
Den turkiska sländan är bäst på resa av två anledningar; att den gör fina små "turtles", alltså små nystan där man får en tråd inifrån och en utifrån och att man kan plocka isär sländan så att den tar minimalt med plats. Jag spinner alltid från topsband på resa eftersom jag enkelt kan lämna topsbandet i resväskan på hotellrummet och ta med mig en lagom stor tuss. Här ser ni också min spinnskål som jag använder om jag spinner i soffan. Då vilar sländan i skålen och jag draftar upp en halvmeter ungefär. Jag föredrar dock att spinna sittandes på stol, helt en hög, eller att stå upp. Då kan jag spinna en längre bit innan jag stannar och virar upp tråden på sländan. 

 
Här ser ni alla tillbehör som jag bär med mig i väskan. Tejpen använder jag när ett nystan är klart och jag ska ta av det från sländan, då fastnar gärna kroken inuti nystanet. Om jag tejpar kroken kan jag lätt trä av nystanet och börja på ett nytt. Träbiten längst till höger är ett wpi-mått (wraps per inch) som mäter hur tjockt garnet är. 

5 kommentarer:

 1. Vilken smart slända. En sån måste jag köpa. Tack så mycket för tipset!

  SvaraRadera
 2. Jaha vad fiffigt, är det så en turkisk slända fungerar, så smart. Tack för att du visade ditt resekit för sländan

  SvaraRadera
 3. Tack, tack snälla Kristin. Fast skålen fattar jag inte hur den fungerar eller den lilla träbiten där man mäter garnets tjocklek- Med vänlig hälsning Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är en film som visar hur man spinner med en sk stödd slända, supported spindle. https://www.youtube.com/watch?v=HIlrfkcg5uk

   Den lilla träbiten har man för att mäta tjockleken på garnet, och då snurrar man garnet runt den och mäter hur många varv det blir. Två garn som får lika många varv är lika tjocka.

   Radera
 4. Hej, vilket intressant inlägg, jag blir mer och mer nyfiken på det här med spinning. Kikade in för att se på sländorna, de ser fina ut! Tror du man kan lära sig själv eller måste man gå en kurs? Jag är relativt händig, men man bet ju aldrig. Har du tips på ngn bra instruktion för nybörjare!
  Kul att se att du är tillbaka på banan
  Tycker det är inspirerande att se vad du gör!

  SvaraRadera