fredag 26 augusti 2011

Väva band utan bandvävstol

När bandvävstolen är upptagen med ett långsamt band och man vill ha ett band som sitter fast nånstans och som man kan lämna (för annars kan man ju väva med ryggband men det är svårt när man är ensam med barn och måste kunna gå ifrån fort) så kan man väva med hjälp av tvingar. Det som behövs är två tvingar, bomullstråd och en bandgrind.

Spänn fast tvingarna på lämpligt ställe. Varpa runt dem och knyt om varpen på ett par ställen. Klipp ner varpen i ena sidan.


Trä trådarna i bandgrinden. Jag har trätt de gröna i hålen och de turkosa i springorna för jag vill ha ett randigt band och sedan har jag stadkant med 3x2 i varje kant.


Spänn upp bandet igen och dra bandgrinden ända fram till slutet för att se att varpen ligger rätt och inte trasslar sig. Knyt en knut i änden närmast dig och spänn fast i tvingen igen. Om bandet inte når fram kan du knyta fast med ett extra band.


Snygga kanter är lättast att få genom att inte dra igenom inslaget helt utan göra en ögla och dra fram nästa skäl. Tryck ner det förra inslaget och dra sedan igenom tråden helt, se till att bandet blir tätt och att inslaget inte syns igenom varpen. Kontrollera samtidigt att kanten blir jämn och fin.


Var bandet ska sitta får ni se så fort jag vävt klart.

2 kommentarer:

  1. Vilken smart teknik! Var hittar man en bandgrind?

    SvaraRadera
  2. Sånn lærte jeg å veve med grindvev også. Men det er 40 år siden og nå fikk jeg lyst til å prøve igjen!

    SvaraRadera