fredag 19 februari 2010

att bygga tavelhus - genomförande


Det verkar som om jag är bättre på att sticka trä än att arbeta i riktigt trä. Skum känsla. Jag hoppas att det betyder att jag är en jävel på att sticka och inte att jag suger på att tämja träbitar. Vi får väl se. Idag har jag varit hemma hos familjen och försökt att sticka. Med 4 hela dagar + 2 kvällar i skolan denna veckan har de inte sett mycket till mig alls, så idag var det skönt att arbeta hemma. Tavlan blir större och större. Jag tänkte visa er lite hur jag har jobbat hittills och det blir samtidigt en hint om vad jag har hunnit med idag.
Jag följer inga som helst regler med denna tavlan. Den har knappt några raka vågräta linjer så det blir många korta varv och ökningar och minskningar för att sticka lika snett som konstnären målat. Jag stickar och virkar uppåt och nedåt och åt höger och på tvärsen. Att kunna plocka upp längs med en kant är nästan som julafton, det händer väldigt sällan. ;) Jag vänder ut och in på mitt minne och mina böcker för att hitta nya mönster att prova. Ovan syns fasta maskor i vitt och tunisisk virkning som fönsterruta i blått.
Här är en gardin i spets. Mönstret kommer från en strumpa från Drops. Den blockar jag för sig för att kunna sy på den snyggt. Blockning ger stickningen en helt ny finish, den lugnar ner maskorna och får vad som helst att se mycket bättre ut. Spetssjalar är ett helt eget kapitel, de vore ingenting utan en blockning.
Sedan syr jag ihop styckena och fäster trådar (jag känner mig väldigt duktig och smart som gör det under tiden och inte sparar allt till sist som vanligt). Det är så roligt att sy på de små detaljerna, det är de som ger hela känslan till stycket som nyss var ganska intetsägande.
I detta fönstret ska spetsgardinen monteras.

Som sagt, det SKA vara snett. Här är trästrukturen. Jag letade länge innan jag hittade ett alldeles perfekt mönster på brädbitar på Drops.

5 kommentarer:

 1. det är helt otroligt fint alltså!

  SvaraRadera
 2. Jag blir alldeles förstummad. Känner att jag har lååååångt kvar för att komma upp till din nivå. OM jag någonsin kommer dit. Fat chance ;)

  SvaraRadera
 3. Tack. Det är så kul att jag redan planerar nästa tavla :) Egentligen är det ju bara en mastodontisk provlapp, det fixar du också Stina!

  SvaraRadera
 4. Kristin!

  Jag var hemma hos Ingela och Stefan igår.. Ingela är min pojkväns kompis och hon arbetade mycket riktigt på KappAhl ihop med konstnären till din tavla! I deras hem finns fullt av vackra små kort och målningar som hon gjort, så du fanns i mina tankar stora delar av kvällen! Det ser finfint ut allting.

  SvaraRadera
 5. Å det låter helt sagolikt, tänk ett helt hem fullt av dessa vackra tavlor!

  SvaraRadera